Güvenlik Risk Değerlendirmesi yapmanın kuruluşunuzun refahı ve geleceği için hayati önem taşımasının birçok nedeni vardır. Esasen, Güvenlik Risk Değerlendirmeleri kuruluşunuzun, varlıklarının ve çalışanlarının karşı karşıya olduğu güvenlik risklerini belirlemenize, analiz etmenize ve değerlendirmenize olanak tanır. Buradan hareketle, bu riskleri azaltmak veya ele almak için daha donanımlı hale gelirsiniz. Böyle bir tanımlama ve hazırlık olmadan, bu riskler veri kaybı, kötü aktörler, halkla ilişkiler, uyum ve daha fazlası açısından kuruluşunuza pahalıya mal olabilir.
Ek olarak, bir SRA(Güvenlik risk değerlendirmesi) gerçekleştirerek kuruluşunuzun tüm alanları karşı karşıya oldukları güvenlik risklerinden sorumlu hale gelir ve bu risklerin farkında olur. Bu da kuruluşunuzun her köşesinde daha fazla iletişim, işbirliği, karar alma ve hazırlık yapılmasını sağlar.
Güvenlik Risk Değerlendirmeleri, kuruluşunuzdaki güvenlik zayıflıklarını belirlemek ve buna karşılık etkili bir eylem planı tasarlamak için tasarlanmıştır. Bu sonuçta kuruluşunuzu güçlendirir, güvenliğinizi sahiplenmenizi ve kaynakları etkili bir şekilde tahsis etmenizi sağlar.
Era Defence’nin Güvenlik Risk Değerlendirmelerini nasıl gerçekleştirdiği hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Yılda bir kez Güvenlik Risk Değerlendirmesi yapmanızı öneriyoruz, ancak diğer kuruluşlar sektörlerine, büyüklüklerine ve sundukları hizmetlere bağlı olarak bunu daha düzenli olarak yapmak isteyebilirler.
Pentesting olarak da bilinen sızma testi, güvenlik uzmanları tarafından talep eden bir kuruluşa karşı yürütülen etik bir saldırıdır. Bu saldırının amacı, ağınızı gerçek dünya siber saldırı senaryolarına maruz bırakarak ne kadar güvenli olduğunu belirlemek ve güvenlik açıklarınızı tam olarak anlamaktır.
Sızma testinin ürünü, güvenlik açıklarının nerede olduğunu ve bunların nasıl düzeltilebileceğini özetleyen ayrıntılı, iyi yapılandırılmış bir rapordur. Pentester’lar, diyagramlar veya ekran görüntüleri kullanmak da dahil olmak üzere tüm bulgularını belgeleyecek ve ardından belirli çözümler ve kaynaklar önerecektir.
Sızma testi, bir kuruluşun güvenlik profilinin önemli bir unsurudur:
- Genellikle personelin bilgisi olmadan gerçekleştirildiği için sızma testleri personele bir izinsiz girişle başa çıkma konusunda gerçek bir deneyim kazandırır ve kuruluşun güvenlik politikalarının etkinliğini test etmesine olanak tanır;
- Sızma testinden elde edilen raporlar ve bilgiler genel personelin ve özellikle de geliştiricilerin eğitilmesine yardımcı olarak onları hatalardan kaçınmaya ve saldırıları tahmin etmeye motive eder;
- Sızma testi uzmanları alışılmışın dışında düşünmek ve tüm açılardan saldırmak üzere eğitildiklerinden, daha önce yanlış anlaşılan veya göz ardı edilen güvenlik açıkları saldırı yoluyla daha iyi ortaya çıkarılabilir.
Sızma testini yıllık olarak ya da daha sık tekrarlanan bir şekilde yapmayı seçebilirsiniz. İkincisi, kuruluşunuzun bölümlerinin aşamalı olarak test edildiği ve BT güvenlik girişimlerinizin sürekli olarak analiz edildiği düzenli bir güvenlik açığı değerlendirme programı oluşturmayı içerebilir.
Yapısı, hizmetleri, politikaları veya coğrafyası gibi unsurlara bağlı olarak kuruluşunuz için geçerli olabilecek çeşitli güvenlik uyumluluğu ve düzenleyici çerçeveler vardır. Bu nedenle, kuruluşunuza özel uyumluluk gerekliliklerini – ister devlet zorunlulukları, ister endüstri bekçisi tavsiyeleri olsun – belirlemek ve anlamak, güvenlik göreviniz için hayati bir adımdır.
Yine, birçok güvenlik uyumluluk gereksinimi sektöre veya hizmete özeldir, ancak diğerleri daha geniş kapsamlı olabilir. Örnekler şunları içerir:
- Avustralya Hükümeti Bilgi Güvenliği Kılavuzu (ISM) – etkili risk yönetimi çerçeveleri kullanarak bilgi varlıklarının ve ICT sistemlerinin siber tehditlerden korunmasına odaklanır;
- Koruyucu Güvenlik Politikası Çerçevesi (PSPF) – yönetişim, fiziksel, personel ve bilgi güvenliği için politika rehberliği ve daha iyi uygulama tavsiyeleri sağlayarak Devlet kurumlarına yardımcı olur ve ayrıca devlet kurumlarıyla iş yapan devlet dışı kuruluşlar için de geçerli olabilir
- Kimlik ve Erişim Yönetimi Standartları (IAM) – kimlik doğrulama bilgilerinin aktarımını ve verilerin ağlar üzerinden veya sunucular arasında dolaşırken korunmasını ele alan protokollerden oluşur
- Uluslararası Standardizasyon Örgütü ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu ISO/IEC 27000 Serisi – bunlar bilgi güvenliği yönetimiyle ilgili uluslararası standartlardır
- Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı (PCI-DSS) – bunlar, tüketicilerin finansal bilgilerinin korunmasına yardımcı olduğu için kredi kartı kabul eden tüm kuruluşlar için tasarlanmış küresel standartlardır
Güvenlik uyumluluğu söz konusu olduğunda, her kuruluşun kendisi için geçerli olan farklı gereksinimleri olacağından, herkese uyan tek bir beden olmadığını unutmamak önemlidir.
Kuruluşunuzun yapısına bağlı olarak, güvenlik denetimleri kuruluşunuzun o andaki güvenlik açıklarının anlık bir görüntüsünü yakalayabildikleri için yıllık olarak yapılmalıdır. Bu nedenle, kuruluşunuz daha hızlı değişimler geçiriyorsa, güvenlik denetimlerinin daha sık yapılmasını düşünebilirsiniz.
Uzmanlıklarından yararlanmadan önce güvenlik danışmanlarınıza sormak isteyebileceğiniz çeşitli sorular vardır. Bir güvenlik danışmanıyla çalışmaya başlamadan önce zor soruları sormak, beceri düzeylerini ve deneyimlerini ölçmenize, ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını anlamanıza ve büyük resmin net bir görüntüsünü elde etmenize yardımcı olacaktır.
Aşağıda sorulabilecek bazı önemli sorulara örnekler verilmiştir:
- Güvenlik danışmanlığı süreciniz nedir ve bunu nasıl tasarladınız?
- İşinizi yerine getirmek için bizden ne istiyorsunuz?
- Şu anda ve gelecekte kuruluşumun karşı karşıya olduğu en önemli riskler nelerdir?
- Harcamalar, kaynaklar ve eğitim açısından önceliklerimiz doğru mu?
- Güvenlik politikalarımız ve sistemlerimiz diğer benzer kuruluşlara kıyasla nasıl?
- Kuruluşum için özellikle hangi düzenlemeler veya standartlar önemli ve bu düzenlemelerle ilgili deneyiminiz nedir?
- Bana verdiğiniz teknik sonuçları tüm kuruluşuma nasıl aktarabilirim?
- Güvenlik açısından yapabileceğimizin en iyisini yaptığımızı nasıl bileceğiz?
- Bundan sonra ne yapacağız?
Bu ve bunun gibi soruları rahatlıkla yanıtlayacak uzmanlardan bilgi almak için hemen bize ulaşın!
Güvenlik hizmetleri için bize ulaşın.
Bizi arayın 0 (850) 302 32 13
Bilgi Teknolojileri güvenliği ve süreçleriniz ile ilgileneceğiz.